Aspergeboerderij Ooms Aspergeboerderij Ooms
 • Geschiedenis van de asperge

  In het oude Egypte werden 6000 jaar geleden al asperges geteeld, de Egyptenaren eerden zelfs de aspergeplant, zoals te zien is in de wereldberoemde piramide van Sakkara. Ook in de Griekse en Romeinse culturen werd de asperge op waarde geschat en als groente geteeld. Al trokken de Romeinen de asperge uit de grond, in plaats van het steken ervan en aten zij de asperge zelfs rauw.

  Het duurt nog een behoorlijke tijd alvorens de asperge zijn opwachting maakt in West-Europa. Pas in 1469 zien we voor het eerst een vermelding van de asperge in een Franse acte. In de jaren daarna verspreid de “koningin van de groente” zich door de rest van de Europa.

   

  In Amerika moet men wachten tot 1850 voordat zij kunnen genieten van het witte goud. Zij pakken de teelt echter anders aan dan wij, ze laten de scheuten het daglicht zien en oogsten ze pas wanneer ze onder invloed van het zonlicht groen gekleurd zijn. In dezelfde eeuw zijn er belangrijke teeltcentra van de witte asperge te vinden rond het Belgische Gent en rondom de Franse hoofdstad Parijs. In ons eigen land  worden de asperges met name geteeld op losse zandgrond en rondom Noordwijk, Beverwijk en Hillegom. Uiteraard behoort ook Bergen op Zoom tot de oudste aspergebieden van Nederland. In de archieven van de broeders van Huijbergen wordt al in 1685 gesproken over de teelt van de asperge. Noord-Limburg sluit de asperges pas na de Eerste Wereldoorlog in de armen, dit centrum van aspergeteelt neem echter zo’n grote vorm aan dat de teelt in andere gebieden snel terug loopt.

 • Teelt

  De asperge gedijt het beste op goed ontwaterde zand en dalgronden met een losse bodemstructuur, zodat de asperge mooi en recht richting het zonlicht kan groeien. De zandgrond op de Brabantse Wal, in de omgeving van Bergen op Zoom, is uitermate geschikt voor het telen van asperges. De specifieke smaak van de Brabantse Wal asperge wordt namelijk mede veroorzaakt door de zilte Zeeuwse zeelucht en het zuivere grondwater wat aangevoerd wordt vanaf de Kalmthoutse heide.

   

  Zogenaamde aspergeveredelaars zijn gespecialiseerd in het kweken van zaden van de aspergeplant. Deze zaden worden bij plantvermeerderaars uitgezaaid en groeien ze uit tot een aspergeplant. Deze plant bestaat uit een wortelstok met een diameter van ongeveer 5 cm, hieraan zitten aan weerszijden van de moer 10 wortels. De aspergetelers poten de planten in rijen/bedden waarna ze het eerste jaar rustig door kunnen groeien tot groene stengels. Het daaropvolgende jaar worden de bedden opgehoogd en gladgestreken zodat de asperges door kunnen groeien voor de oogst, die dit eerste oogstjaar maar 1 week duurt. Het derde jaar wordt de oogstperiode verlengd tot 4 à 5 weken steken en de daarop volgende jaren wordt het gehele seizoen geoogst.

  Het aspergeseizoen loopt vanaf medio april tot Sint Jan (24 juni). Omdat de asperge een meerjarig (ca. 8-9 jaar) gewas is, groeit na het oogstseizoen de asperge door tot een plant met loof. Dit loof zorgt voor nieuwe voedingsstoffen voor de plant. In de herfst wordt het loof van de aspergeplant geel en sterft af. Op grond waar men asperges geteeld heeft, kan men een mensenleeftijd geen asperges meer oogsten.

 • Feitjes
  • Soms zijn er roestachtige plekjes te zien op een asperge, dit wordt veroorzaakt door een schimmel, is voor mensen onschadelijk maar aspergestengel kleurt bruin. Dit komt vooral voor bij koud nat weer als de asperge zeer langzaam groeit.
  • In de oogstperiode worden er geen gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. Deze middelen worden pas na het oogstseizoen minimaal ingezet en komen niet direct in aanraking met de asperge. Hierdoor staat de asperge in de top drie van de schoonste groente van Nederland. Onze asperges worden daarnaast ook geteeld volgens milieukeur.
  • De asperges van de Brabantse Wal zijn een Erkend Streekproduct
  • Een asperge is in de koelkast een aantal dagen te bewaren. Wij adviseren dit in de plastic zak te doen die u bij aankoop meekrijgt.

   

  • In de vriezer kan men een asperge ca. 4 tot 6 maanden bewaren. De asperge dient geschild ingevroren te worden en bij het bereiden bevroren in een pan geplaatst te worden.
  • Na het eten van asperges kan de urine een zwavelachtige geur krijgen. Dit wordt veroorzaakt door asparaginezuur.
  • De stof asparagine kan een gunstige uitwerking hebben op een lage bloeddruk, nierfunctiestoornissen, hartkloppingen en leverkwalen. Asperge werkt verder ook bloedzuiverend en kan als vochtafdrijvend middel gebruikt worden bij blaas- en nierfunctiestoornissen.
  • Voedingswaarde per 100 gr: KJ 88 / KCal 21
  • Eiwit 2 g, Koolhydraten 10 mg, Calcium 20 mg
  • IJzer 1 mg, Natrium 5 mg, Vitamine C 20 mg
 • Oogst

  Het oogsten van de asperges gebeurt over het algemeen handmatig, Er zijn ontwikkelingen op het gebied van machinaal steken, maar deze zijn nog niet in een vergevorderd stadium zodat de telers hier gebruik van maken.

  Om er voor te zorgen dat “het witte goud”  ook daadwerkelijk wit is wordt tegenwoordig gebruik gemaakt van het zogenaamde zwart/wit folie. Een asperge verkleurd namelijk pas wanneer zij in aanraking komt met zonlicht. De folie komt daarnaast de kwaliteit van de asperge ten goede en zorgt voor vervroeging van de oogst. Wanneer de temperatuur tot grote hoogte stijgt, draait men het plastic van zwart naar wit, wat er voor zorgt dat de warmte afgestoten wordt en de groei iets afgeremd wordt.

  Door middel van de aspergesteekmachine wordt het plastic omhoog getild, zodat de aspergesteker goed zicht heeft op de bedden, Zodra de asperge de bovenzijde van het bed nadert ontstaat er een scheur, de steker graaft vervolgens wat zand weg en steekt de asperge op een lengte van ca. 30 centimeter af. De aspergesteekmachine zorgt tevens voor het vervoer van de asperges naar het einde van het bed.

  Na de oogst worden de asperges op ons bedrijf voorgespoeld in en daarna voor ongeveer 24 uur in ijskoud water geplaatst. Dit ter voorkoming van verkleuring en uitdroging. Vervolgens worden de asperges gewassen, op maat gesneden en gesorteerd naar kwaliteit. Het sorteren gebeurt bij ons met een automatische  sorteerder. Sortering gebeurt op dikte, op kleur op rechtheid en andere afwijkingen bv groeven in de steel en open koppen.

   

Onze winkel in het Aspergeseizoen - verse asperges, geschild of ongeschild diverse formaten of voor in de soep
- verse aardbeien
- roomboter
- krielaardappeltjes
- diverse ambachtelijke sauzen en soepen

Openingstijden:

Maandag - Dinsdag 08.30 - 17.30 uur

Woensdag Gesloten (niet in het aspergeseizoen)

Donderdag - Vrijdag 08.30 - 17.30 uur

Zaterdag 09.00 - 17.30 uur

 

Openingstijden aspergeseizoen:

Maandag t/m zaterdag 08.00 - 18.00 uur

Zondag 09.30 - 16.00 uur

 

In het aspergeseizoen kunt u 7 dagen per week bij ons terecht voor overheerlijke (geschilde) asperges
Aspergeboerderij Ooms

Kruisweg 2

4664 RN

Lepelstraat

0164-685597