Aspergeboerderij Ooms Aspergeboerderij Ooms
Recepten
Asperges met hollandaisesaus, ham en ei
Ingredi├źnten:
2 kg witte asperges
160 g boter
6 aardappelen
12 eieren
20 ml balsamicoazijn
180 ml witte wijn
6 plakken achterham
Dit is genoeg voor ┬▒ 6 personen

Bereiden:

Schil de asperges rondom met een dunschiller vanaf vlak onder het kopje naar beneden en verwijder de houtachtige onderkant. (u kunt ook geschilde asperges kopen) Breng water aan de kook in een ruime pan en voeg een klontje boter en wat zout toe. Voeg de asperges toe als het water kookt. Breng het water opnieuw aan de kook, draai het vuur laag en dek de asperges af met een vel wit keukenpapier. Kook de asperges 10 min. en laat de asperges nog 10 min. in het hete kookvocht rusten. Schep de asperges met een grote schuimspaan uit de pan.

Kook ondertussen in 8 min. de aardappelen gaar en de helft van de eieren hard. Splits ondertussen de rest van de eieren (eiwit wordt niet gebruikt). Klop de eidooiers goed los en klop de azijn en wijn erdoor. Smelt de rest van de boter.

Zet een lage, brede pan op een laag vuur en klop het eimengsel op tot een saus. Haal de pan van het vuur en breng op smaak met zout. Schenk al kloppend beetje bij beetje de gesmolten boter erbij, tot er een luchtige en gebonden saus ontstaat.

Leg op ieder bord 6 asperges. Leg er een plak ham over en leg er 2 halve eitjes en 2 halve aardappelen naast. Schenk er wat lauwwarme hollandaisesaus over. Serveer direct.

 

Variatietip:

De volgende dag... aspergesoep! Bak de bewaarde onderkantjes van de asperges aan in flink wat boter. Doe er al roerend wat bloem bij. Schenk er beetje bij beetje het achtergehouden kookvocht bij, terwijl je goed blijft roeren. Breng op smaak met peper en zout en maak af met een scheutje room.

 

Tip:

Het beste recept met asperges is van topkok Margot Reuten. De klassieke manier is natuurlijk met gekookte ham, ei en een hollandaisesaus. Serveer er nog wat gekookte nieuwe aardappelen bij en je hebt een onovertroffen gerecht.

Aspergeboerderij Ooms

Kruisweg 2

4664 RN

Lepelstraat

0164-685597